Gyermekvállalás - határozott idejű munkaszerződés

A legnagyobb fejfájást ez szokta okozni leendő anyukák, kismamák számára.

Talán Veled is ez történt... Megörültél a hírnek, hogy végre megélheted Te is a szülővé válás csodáját, majd mikor vissza tértél a mámorból a földre, beléd hasít, hogy jelen munkahelyeden határozott idejű munkaszerződéssel rendelkezel. Ilyenkor kezdesz el matekozni, hogy mikor jár le a határozott idő, s bár rendelkezel a CSED, GYED igényléshez szükséges 365 nap biztosítási jogviszonnyal a megelőző 2 évben, lehet, hogy a határozott idejű szerződés megszűnésével pont kicsúszol a jogosultság alól. Ebben szeretnék most Neked a mai cikkemmel segíteni, hogy könnyebben átlásd a helyzetet, s legyen időd még kitalálni a megoldást.

Gyermekvállalás - határozott idejű munkaviszony

Lássuk először milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy CSED-re jogosult legyél:

Csecsemőgondozási díjra jogosult az a szülő nő, aki a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és akinek a gyermeke: 1. a biztosítás tartama alatt vagy 2. a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül születik, vagy 3. a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül születik. Vagyis, a fenti 3 feltétel valamelyikének és a két éven belüli 365 nap biztosítotti mivoltnak EGYÜTT kell teljesülnie!

A fentiek ismeretében nézzük meg gyakorlati példákkal, hogy mit is jelent ez pontosan, hogy a terhességed első, különösen érzékeny időszakát ne az ellátásokon való aggódással töltsd!

Példa: Tegyük föl, hogy a határozott idejű szerződésed 2018.02.02-án lejár. Ez alapján nézzük sorra a szülés várható időpontjai függvényében az ellátásra való jogosultságot.

HA A SZÜLÉSED VÁRHATÓ IDŐPONTJA A HATÁROZOTT IDŐ LEJÁRTA ELŐTT VAN

A példánknál maradva 2018.01.15-e a szülés várható időpontja

Ez esetben nem kell aggódnod. Ha egyéb jogosultsági feltételeknek megfelelsz, akkor jugosult leszel CSED-re, GYED-re.

HA A SZÜLÉSED VÁRHATÓ IDŐPONTJA A HATÁROZOTT IDŐ LEJÁRTA ELŐTT VAN, DE A GYED JOGOSULTSÁG ELŐTT MEGSZŰNIK A MUNKAVISZONYOD

A példánknál maradva 2018.01.15-e a szülés várható időpontja