top of page

Gyermekvállalás - határozott idejű munkaszerződés

A legnagyobb fejfájást ez szokta okozni leendő anyukák, kismamák számára.

Talán Veled is ez történt... Megörültél a hírnek, hogy végre megélheted Te is a szülővé válás csodáját, majd mikor vissza tértél a mámorból a földre, beléd hasít, hogy jelen munkahelyeden határozott idejű munkaszerződéssel rendelkezel. Ilyenkor kezdesz el matekozni, hogy mikor jár le a határozott idő, s bár rendelkezel a CSED, GYED igényléshez szükséges 365 nap biztosítási jogviszonnyal a megelőző 2 évben, lehet, hogy a határozott idejű szerződés megszűnésével pont kicsúszol a jogosultság alól. Ebben szeretnék most Neked a mai cikkemmel segíteni, hogy könnyebben átlásd a helyzetet, s legyen időd még kitalálni a megoldást.

Gyermekvállalás - határozott idejű munkaviszony

Lássuk először milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy CSED-re jogosult legyél:

Csecsemőgondozási díjra jogosult az a szülő nő, aki a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és akinek a gyermeke: 1. a biztosítás tartama alatt vagy 2. a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül születik, vagy 3. a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül születik. Vagyis, a fenti 3 feltétel valamelyikének és a két éven belüli 365 nap biztosítotti mivoltnak EGYÜTT kell teljesülnie!

A fentiek ismeretében nézzük meg gyakorlati példákkal, hogy mit is jelent ez pontosan, hogy a terhességed első, különösen érzékeny időszakát ne az ellátásokon való aggódással töltsd!

Példa: Tegyük föl, hogy a határozott idejű szerződésed 2018.02.02-án lejár. Ez alapján nézzük sorra a szülés várható időpontjai függvényében az ellátásra való jogosultságot.

HA A SZÜLÉSED VÁRHATÓ IDŐPONTJA A HATÁROZOTT IDŐ LEJÁRTA ELŐTT VAN

A példánknál maradva 2018.01.15-e a szülés várható időpontja

Ez esetben nem kell aggódnod. Ha egyéb jogosultsági feltételeknek megfelelsz, akkor jugosult leszel CSED-re, GYED-re.

HA A SZÜLÉSED VÁRHATÓ IDŐPONTJA A HATÁROZOTT IDŐ LEJÁRTA ELŐTT VAN, DE A GYED JOGOSULTSÁG ELŐTT MEGSZŰNIK A MUNKAVISZONYOD

A példánknál maradva 2018.01.15-e a szülés várható időpontja

Ez esetben CSED-re (ha egyébként jogosult vagy rá), mivel még biztosított vagy 'aktív' jogon jogosult leszel, s a törvény jelenleg hatályos rendelkezése szerint passzív jogon jogosult leszel GYED-re is! ( Ha az egyéb feltételek alapján jogosult vagy GYED-re)

HA A SZÜLÉSED VÁRHATÓ IDŐPONTJA A HATÁROZOTT IDŐ LEJÁRTÁT KÖVETŐEN, DE A MEGSZŰNÉST KÖVETŐ 42 NAPON BELÜL VAN

A példánknál maradva 2018.02.05. a szülés várható időpontja

Ez esetben sem kell aggódnod. Több, mint 1 hónappal nem fogod túlhordani a babádat, s ha egyéb jogosultsági feltételeknek megfelelsz, akkor jugosult leszel CSED-re passzív jogon. FONTOS azonban, hogy ebben az esetben csak CSED fog járni passzív jogon, GYED-re sajnos nem leszel jogosult ilyen formában.

Hasonló hasznos információkat találsz a 3 részes Kismama Útikalauzban. Csak kattints ide és máris a Tied lehet!

Ha nem tudod, hogy éppen melyik nyomtatványt melyik kormányzati portálon találod, csak kattints ide, itt szépen összeszedtem Neked őket egy helyre.

Ha személyre szabott konzultációra van szükséged, itt tudsz jelentkezni.

Ha hasznosnak találtad a cikket, nyugodtan oszd meg, add tovább.

Ajánlott bejegyzés
Legutóbbi írások
Keresés kategóriákban
Kövess minket
  • YouTube munkavállaló vagyok
  • Pinterest munkavállaló vagyok
  • Instagram munkavállaló vagyok
  • Facebook munkavállaló vagyok
  • Google+ munkavállaló vagyok
bottom of page