top of page

HIBA A NAV tervezetben

Miért kell átnézni a NAV tervezetet?

Szuper, hogy most már a NAV elkészíti az adóbevallás tervezetet. Még szuperebb, hogy ha nem csinálunk vele semmit, akkor automatikusan a NAV által készített tervezet lesz az általunk készített és JÓVÁHAGYOTT adóbevallás.

Ez valóban egy roppant kényelmes megoldás, DE! Nagyon-nagyon-nagyon javaslom, hogy nézzétek át a tervezetet!

Különösen, ha visszaigényelhető adót mutat a rendszer, mert könnyen lehet a hatalmas ÖRÖMből ÜRÖM. :( :(

SZJA 2017

Épp egy kedves ügyfelem részére nézem át a NAV által küldött bevallás tervezetet. Ő átküldte nekem a 17M30-ast, valamint a NAV oldaláról kinyomtatta a tervezetet.

Ránézésre minden rendben volt, egyeztek az adatok, bár több adókedvezmény volt a NAV rendeszerében, mint amit a munkáltató év közben érvényesített. Ez azonban még nem adott okot az aggodalomra.

Mivel visszaigényelhető adója volt, így mindenképp szükséges volt a bevallás tervezet módosítása, mert a bankszámla adatokat csak így tudtuk megadni a kiutaláshoz.

Mikor beléptem a módosító felületre rögtön 4 hibaüzenettel fogadott a rendszer :D

Ebből 3, csak figyelmeztetés volt, egy viszont HIBA.

A hiba pedig az volt, hogy 2017-re a rendszer bepipált egy magzati kedvezményt EGÉSZ ÉVRE!

Jó esetben egy terhesség 9 hónap, amiből csak a 91. naptól jár kedvezmény, így felettébb gyanús, ha egész évre jár magzati kedvezmény. Fölhívtam az ügyfelemet, hogy tisztázzuk volt-e magzat, vagy sem és hogy jogos e a pipálás a rendszerben.

A gyanúm beigazolódott, nem volt magzat 2017-ben, akire vontakozóan igénybe tudták volna venni a kedvezményt.

A rendszer viszont számolt ezzel a magzati kedvezménnyel is, s ennek következménye a visszaigényelhető adó!

Mi történik, ha nem foglalkozol a bevallással és vakon bízol a NAV tervezetben?

Jóhiszeműen visszaigényeled a kedvezményt, hisz azt a NAV tüntette föl. Jó esetben még a kiutalás előtt a NAV felülvizsgálja az igényt és kiderül a jogosulatlan visszaigénylés, így csak kisebb büntetés kerül kiszabásra.

A rosszabb dolog akkor következik be, ha kiutalják a jogosulatlan adóvisszaigénylés összegét ÉS ezt követően néhány év múlva derül fény a jogosulatlanságra. Ez esetben sokkal magasabb lesz a büntetési tétel.

Ha ugyanis elfogadod (anélkül, hogy átnézted volna), amit a NAV készített tervezetet, s nem módosítod, 2018.05.22. után a TE felelősséged, a bevallásod valódiság tartalma!

Ha segítség kel, fordulj hozzánk bizalommal. 2018.03.31-ig még a weboldalon szereplő árak érvényesek. 2018.04.01-től már nem tudom garantálni, hogy elvállaljuk a bevallásod átnézését, elkészítését!

https://www.munkavallalovagyok.hu/szemlyi-jvedelemad

Ajánlott bejegyzés
Legutóbbi írások
Keresés kategóriákban
Kövess minket
  • YouTube munkavállaló vagyok
  • Pinterest munkavállaló vagyok
  • Instagram munkavállaló vagyok
  • Facebook munkavállaló vagyok
  • Google+ munkavállaló vagyok
bottom of page