top of page

GYED 2018.01.01.

Te is már gondolatban elkezdted elkölteni a megemelkedett GYED-et, amitől hangos a sajtó? Vagy épp a gyerekvállalást tervezgeted, mert mindenhonnan azt hallod, hogy emelkedett a GYED?

Esetleg a nagymamád hívott föl örömködve, hogy látod kislányom milyen jó is Nektek, hisz januártól megemelték a GYED-et is?

Nos, ki kell, hogy ábrándítsalak, illetve vissza kell rántanom Téged a valóságba. Az ördög mindig a részletekben rejlik, különösen igaz ez, ha bérszámfejtésről, munkaügyről van szó...

a GYED maximum emelkedett 2018.01.01-től

Mikor beszélhetünk GYED emelésről?

A gyermekgondozási díj összege a naptári napi alap 70%-a, DE!! a GYED összege maximálva van, vagyis maximálisan a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a lehet. Ez bruttó összeg. A kézhezvételt megelőzően a folyósító szerv személyi jövedelemadót és nyugdíjjárulékot von ebből az összegből.

Nos, a GYED emeléséről akkor beszélhetünk, ha annak számítási módjában következik be pozitív változás, vagyis ha megemelik pl. a %-os mértéket. Ez azonban nem változott, az továbbra is 70%...

Miért beszél akkor mégis mindenki a GYED emelésről?

Röviden, tömören természetesen azért, mert ez így nagyon jól hangzik, baromi jó hírértéke van és erre aztán mindenki fölkapja a fejét.

Akkor most tényleg csak kacsa, hogy emelkedett a GYED összege?

kacsa a GYED emelés

Nem, nem egészen. De az igazság alaposan el van ferdítve. Az igazság az, hogy a GYED összege maximálva van. Mindig az éppen aktuális minimálbér határozza meg a plafont, melynek értelmében a GYED összege legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a. Ez az oka annak, hogy mindenki a GYED emelésről beszél, mert megemelkedett január 1-től a minimálbér. De, ha Te eddig sem érted el a GYED maximumot, akkor a Te ellátásodra sajnos ez nem lesz semmilyen hatással.

Legyen minden munkavállaló tájékozottabb!

Kiss-Márton Adrienn

független munkaügyes

Ajánlott bejegyzés
Legutóbbi írások
Keresés kategóriákban
Kövess minket
  • YouTube munkavállaló vagyok
  • Pinterest munkavállaló vagyok
  • Instagram munkavállaló vagyok
  • Facebook munkavállaló vagyok
  • Google+ munkavállaló vagyok
bottom of page