top of page

CSED? GYED? GYES??? Most mi vaaaan?

Üdvözöllek a blogomon, ha most akadtál rám először, javaslom olvasd el a weboldalam 'rólam' részét, ha érdekelnek a tapasztalataim, munkásságom.

2001-ben kezdtem a pályámat bérszámfejtő, munkaügyesként, s azóta rengeteg kismamával volt dolgom. Hogy még hitelesebb legyek 2012-ben én is kipróbáltam milyen kismamaként, anyaként a másik oldalon ülni. :) /Na persze nem emiatt vállaltam gyereket...;) / Vagyis nem munkaügyesként, hanem kismamaként, anyaként várni, hogy majd a munkaügyes szól, hogy mit, mikor hol kell intéznem.....

Aham, szép kis álom volt, amiből villámgyorsan fölébredtem, vagyis annyira mégsem....

Nem fogod elhinni, de a terhesség 91. napjának betöltéséről én is elfelejtettem igazolást kérni. Pedig magán orvoshoz jártam, előtte már jópárszáz kismamának elmondtam, hogy mire, mikor figyeljen, s mikor nekem kellett figyelnem, nem tettem meg. Azt hiszem erre mondják, hogy a suszter cipője... ;)

Kismama Útikalauz

Valószínű ilyenkor a kismamaság alatt nekem is teljesen máshol járt az eszem, mint ahogy Neked is. Ezzel csak az az egy bibi, hogy ha Te nem figyelsz a dolgaidra, helyetted senki sem fog. ( Zárójel kezdődik: Mert ez egy önző világ, örül mindenki, ha legaláb a saját dolgait rendben tudja, nemhogy máséra is figyeljen. Zárójel bezárva!). De én azért vagyok, azért kezdtem el ezt az oldalt is, hogy legyen aki segít Neked, legyen, aki figyel Rád, s legyen, akihez fordulhatsz, ha kérdésed van!

Ezért álmodtam meg a Kismama-térképet (lásd lenti kép) még 2015-ben, hogy legyen egy vizuális, összefoglaló képed arról, hogy mit, mikor, hol, hogyan kell intézni. Hogy NE legyél kiszolgáltatott!!

Kismama-térkép 2015

És akkor még egy kis kulisszatitok (egy kis bulvár :D ) :

Szülés után boldogan babáztam, nem is foglalkoztam a határidőkkel, dátumokkal, gondoltam (mint ahogy most Te is joggal gondolod) majd a munkaügyes

- szólni fog,

- küldeni fogja

a nyomtatványt, amit kitöltve, visszaküldve majd igényelhetem a GYED-et időben, hogy ne legyek ellátás nélkül a CSED-GYED között. Teltek a napok, de nem kaptam semmit. Aztán elkezdtem előkotorászni a papírjaimat, hogy megnézzem mikor is jár le pontosan a 168 napom. Hát, épp időben voltam, mert 2 hét volt még a CSED lejártáig. Rögtön írtam e-mailt a munkaügyesnek, hogy szerintem már igényelnem kéne, ha nem szeretnék ellátás nélkül maradni, s ő küldte is nekem a nyomtatványt....

Kismama Útikalauz

Mi történt volna, ha nem figyelem és nem jelzem?

Elképzelhető, hogy a következő hónapban valamilyen ellenőrzésen fönnakadtam volna a bérszámfejtésen, hogy vajon miért nem utaltak nekem, de mivel nagy cégről volt szó, több száz dolgozóról nem biztos hogy bárki gyanút fogott volna. Nekem viszont igencsak kellemetlen lett volna, ha ellátás nélkül maradok...

Egy szó, mint száz, ezért mondom mindig, hogy hiába vagy jogosult bármilyen ellátásra akár alanyi jogon, akár biztosítási jogviszonyod függvényében, az ellátások nem járnak automatikusan, azokat MINDIG igényelni kell.

CSED, GYED, GYES igénylés

Nálam megtalálsz minden nyomtatványt összegyűjtve, egy helyen. Ha valami hiányzik, jelezd kérlek, s pótolom. Így tette ezt az egyik anyuka is a facebook oldalamon, ő GYET igénylőt szeretett volna letölteni, kitölteni. Ez addig nem volt fönt a nyomtatványaim között, de gyorsan pótoltam. :)

Visszakanyarodva a címben foglaltakhoz. Tudom, hogy mennyire elveszett vagy, s kiszolgáltatott.

Kismama-térkép 2017

Most átdolgoztam a 2015-ben megjelent térképet is, kattinthatóvá tettem. Így miután letöltöd magadnak el fog navigálni hasznos oldalakra. A térkép olvasásához készítettem Neked egy videót is, amiben segítek a térkép értelmezésében.

Ha bármikor a folyamat közben elakadsz, vagy kérdésed, észrevételed van, keress bátran az elérhetőségeim valamelyikén.

Legyen minden munkavállaló tájékozottabb!

Kiss-Márton Adrienn

független munkaügyes

Ajánlott bejegyzés
Legutóbbi írások
Keresés kategóriákban
Kövess minket
  • YouTube munkavállaló vagyok
  • Pinterest munkavállaló vagyok
  • Instagram munkavállaló vagyok
  • Facebook munkavállaló vagyok
  • Google+ munkavállaló vagyok
bottom of page