top of page

91. nap

Mikor meglátják a videóimban, vagy a Kismama-térképen, hogy fontos dátum a 91. nap a terhességben, sokan bepánikolnak, hogy ők most hallottak erről először, azt sem tudják mi ez.

Nos, ettől a naptól vagy jogosult a családi kedvezményre a magzatod után. A kedvezmény igénybevételéhez a nőgyógyász által kiállított igazolásra van szükséged. És ezért kell Neked figyelned, s szólnod a nőgyógyásznak, hogy legyen szíves kiadni Neked a 91. nap betöltéséről szóló igazolást.

Kismama Útikalauz

Az igazolás birtokában 2 dolgot tehetsz:

  • 1. Kitöltöd a családi adókedvezmény igénybevételére jogosító nyomtatványt, leadod a munkahelyeden, s ők a fizetésedből havi szinten érvényesítik számodra a kedvezményt. Vagyis minden hónapban magasabb nettó fizut fogsz hazavinni. ( Az igazolást ebben az esetben is gondosan Neked kell megőrizned, nem kell leadnod sehova.)

VAGY

  • 2. Az igazolást ugyanúgy megőrzöd, DE! ahelyett, hogy év közben érvényesítenéd a kedvezményt havonta, év végén egy összegben kéred majd a kedvezmény érvényesítését. Ez esetben nem kell kitöltened a nyomtatványt, s nem kell leadnod a munkáltatódnak év közben.

Mi történik akkor, ha betöltötted a 91. napot, erről kaptál is igazolást, de a kedvezményt nem vetted igénybe havi szinten, viszont a terhességed előrehaladtával mégis úgy döntesz, hogy havonta lenne szükséged az összegre.

Akkor ELVESZIK a kedvezményem???

NEM! A kedvezmény ki nem használt, év közben igénybe nem vett része visszaigényelhető majd év végén az adóbevallásod elkészítése során!

Fontos még tudnod,

  • a magzat után járó családi kedvezményt CSAK az anya veheti igénybe, vagy a vele közös háztartásban élő HÁZAStársa,

  • a családi kedvezmény adott hónapra jár, annak összegét nem kell arányosítani. Vagyis, ha pl. a terhességed 2017.08.30-án tölti be a 91. napot, akkor Neked egész augusztusra jár a kedvezmény!!

Ha hasznos volt ez a cikk számodra, s úgy gondolod van olyan ismerősöd, akinek jól jöhet, kérlek oszd meg vele is!

Kismama térkép

Legyen minden munkavállaló tájékozottabb!

Kiss-Márton Adrienn

független munkaügyes

Ajánlott bejegyzés
Legutóbbi írások
Keresés kategóriákban
Kövess minket
  • YouTube munkavállaló vagyok
  • Pinterest munkavállaló vagyok
  • Instagram munkavállaló vagyok
  • Facebook munkavállaló vagyok
  • Google+ munkavállaló vagyok
bottom of page