top of page

Extra-Extra GYED Extra

Gyakran találkozom az alábbi kérdéssel, ezért úgy döntöttem bejegyzés formájában válaszolok, hogy több emberhez eljusson az információ:

"Következő hónaptól mennék vissza GYED mellett dolgozni, hol, hogyan igényelhetem meg a GYED extrát!?"

Ha nincs kedved olvasni, ebben a videóban kapsz egy rövid zanzásított verziót:

Jó hírem van! A GYED extrát nem kell igényelni, az ugyanis nem egy új ellátás, hanem a program elnevezése.

GYED extra nyomtatvány

Miből is adódhat mégis ez a félreértés. Korábban nem lehetett GYED folyósítása mellett dolgozni, vagyis anyukának választaniuk kellett, hogy vagy dolgoznak, vagy GYED-et kapnak. Ezen változtattak a törvényalkotók, s ma már lehetőség van GYED, GYES mellett időkorlátozás nélkül munkát vállalni. (Figyelem! GYET /"főállású anyasági"/ mellett továbbra is csak heti maximum 36 órában) Emiatt van a GYED Extra elnevezés, Extrán kapod a pénzt a munkabéreden felül. :)

Kismama Útikalauz

Lássuk mikortól is vállalhatsz munkát anélkül, hogy lemondanál az ellátásokról. A CSED lejártát követően már GYED folyósítása mellett is dolgozhatsz. Miért azt hangsúlyozom, hogy a CSED lejártát követően, s miért nem azt mondom, hogy a szülést követő X. naptól? Azért, mert a CSED-et és a szülési szabadságot már a szülés várható időpontja előtt 28 nappal is megigényelheted. Ha így teszel, s már 28 nappal a szülésed várható időpontja előtt megigényeled, (és valóban a kiírt időpontban szülsz) ez esetben a GYED folyósítása már a szülésed utáni 141. naptól indul, vagyis már akkor el is kezdhetsz kereső tevékenységet folytatni.

Félreértések elkerülése végett, a GYED-et igényelni kell (akár a CSED-el együtt), de ha a GYED folyósítása mellett szeretnél kereső tevékenységet folytatni, akkor arra külön nyomtatványt nem kell beadnod, nem kell igényelned a GYED Extrát.

GYED, GYES, CSED igénylés

Legyen minden munkavállaló tájékozottabb!

Kiss-Márton Adrienn

független munkaügyes

Ajánlott bejegyzés
Legutóbbi írások
Keresés kategóriákban
Kövess minket
  • YouTube munkavállaló vagyok
  • Pinterest munkavállaló vagyok
  • Instagram munkavállaló vagyok
  • Facebook munkavállaló vagyok
  • Google+ munkavállaló vagyok
bottom of page