top of page

Apa GYED-en?

Sziasztok!

Egy újabb kérdés érkezett Apa GYED-en témában, Tőletek:

"Szia Adri!Tavaly Pakson a Várandósok hetén végig hallgattam az előadásodat.Nagyon tetszett.Ezért is fordulnék Hozzád egy kérdéssel.Valóban igaz az,hogy apuka is igénybe veheti a GYED Extrát?Jelenleg én veszem igénybe a GYED-et fizetés nélküli szabadság mellett.De ma hallottam arról a lehetőségről,hogy apa is igénybe veheti akár 8 órás, 3 műszakos munkarend mellett is.Ez valóban így van vagy valami városi legenda? Válaszodat előre is köszönöm!"

Apa GYED-en

Nos, a GYED-et valóban igénybe veheti apa is, akár munka mellett is, vagyis nem kell neki fizetés néküli szabadságra mennie. De! Amire érdemes figyelni:

Apa GYED-et vesz igénybe, mit csinál anya?

1. Anya visszamegy dolgozni?

Ez esetben semmi gond, mert nem szakad meg a biztosítási jogviszony, s ha később gyermeket szeretnétek, az akkori ellátások rendben lesznek.

2. Anya fizetés nélküli szabadságon marad otthon a gyerkőccel, s semmilyen ellátást nem kap

Ez esetben, mivel a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság idejére nem részesül ellátásban (hiszen a GYED-et apa kapja), anya után nem fizet senki járulékot, vagyis a biztosítási jogviszony ilyen értelemben szünetel. Miért fontos ez? Azért, mert amíg otthon vagy, nem vagy jogosult orvosi ellátásra sem, a későbbiek során táppénz, tesó érkezése során az ellátások, nyugdíj, bizony hiányozni fognak ezek a napok.

S ilyenkor szokott jönni a leleményes válasz....:

3. Anya otthon marad fizetés nélküli szabadságon, s majd fizeti maga utána az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Ez tök jó megoldás ... lenne. Így valóban jogosult leszel az orvosi ellátásra, de ez a járulékfizetés következtében csak és kizárólag az orvosi ellátásra válasz jogosulttá, vagyis ez az összeg nem fog ellátásra jogosító biztosítási időt generálni Neked. Vagyis, attól, hogy ezt fizeted magad után még nem leszel jogosult majd táppénzre, CSED-re, stb. egy következő gyerkőc esetén.

A témában tavaly már csináltam egy videót, ahol szóban mondom el a lényeget:

LEGYEN MINDEN MUNKAVÁLLALÓ TÁJÉKOZOTTABB!

Ha hasznosnak tartottad a cikket, kérlek oszd meg ismerőseiddel!

Köszönöm!

Ajánlott bejegyzés
Legutóbbi írások
Keresés kategóriákban
Kövess minket
  • YouTube munkavállaló vagyok
  • Pinterest munkavállaló vagyok
  • Instagram munkavállaló vagyok
  • Facebook munkavállaló vagyok
  • Google+ munkavállaló vagyok
bottom of page