top of page

1 napos "gyorskórház"

Kevesen tudják azt, hogy hiába az 1 napra kiállított Kórházi (klinika fekvőbeteg gyógyintézeti) igazolás, az magában kifizetésre nem jogosít. Ebben az esetben is fel kell keresni a háziorvost, hogy "rózsaszín papírt" állítson ki, amellyel nemcsak igazolja de jogosulttá is teszi a pácienst betegszabadság vagy táppénz kifizetésére.

Miért csak mostanában csodálkozunk rá, hogy az 1 napra kiállított kórházi igazolás nem elég (pedig ez egy 1995-ös törvényrendelet) ?

Mert eddig nagy általánosságban a kisebb műtéteket is 1 éjszakás megfigyeléssel végezték, és csak másnap engedtek minket haza, amely által már juttatásra(betegszabi) vagy ellátásra(táppénz) jogosulttá válunk. Manapság viszont reggel beszalad az ember a kórházba, megtörténik aminek meg kell (gyógykezelés, sebészeti beavatkozás, betegség megállapítás..stb.) és este már haza is mehet. Történhet az nőgyógyászaton, belgyógyászaton vagy bármilyen más kórházi osztályon. A hangsúly az 1 napon van!

A fenti túl-adminisztrációval sok, kezelésünket végző szakorvos nincs tisztában…de kérem, ezt ne rójuk fel nekik - inkább köszönjük meg, hogy sikeresen végezték el azt, amire felesküdtek - és segítsük őket azzal, hogy mi tudjuk mit kell a továbbiakban tennünk a Munkáltatónk felé. Hogy ne csak egészségügyileg de juttatásilag/ellátásilag (kifizetésileg) is rendben legyünk.:)

Idevonatkozó kormányrendelet:

"102/1995. (VIII. 25.) Korm. Rendelet a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről

(7) Az egynapos sebészeti, a kúraszerű ellátás és a járóbetegként igénybe vett komplex fürdőgyógyászati ellátás idejére a háziorvos igazolja a keresőképtelenséget."

Saját vélemény: Nem lenne hátrány, ha a törvényalkotók lekövetnék a hétköznapi változásokat, lépést tartanának a felgyorsult világgal (és elfogadni az 1 napos kórházi igazolást is, mint kifizetésre jogosító dokumentumot, hogy ne kelljen a kedves beteget, családját és háziorvosát további kihívás elé állítani).

Legyen minden munkavállaló tájékozottabb!

Csapó Ircsi

TB szakértő

Ajánlott bejegyzés
Legutóbbi írások
Keresés kategóriákban
Kövess minket
  • YouTube munkavállaló vagyok
  • Pinterest munkavállaló vagyok
  • Instagram munkavállaló vagyok
  • Facebook munkavállaló vagyok
  • Google+ munkavállaló vagyok
bottom of page