top of page

Orvosi ellátás, ha már nincs munkaviszony

Orvoshoz kell mennem, de nem fizet utánam senki járulékot, mit tegyek…

Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére köteles az a belföldi személy, aki nem biztosított, továbbá egészségügyi szolgáltatásra semmilyen jogcímen nem jogosult. Ez azt jelenti, hogy ha megszűnt a munkaviszonyod, nem vagy nappali tagozatos hallgató, s nem kapsz semmilyen ellátást, amiből egészségbiztosítási hozzájárulás levonásra kerül, akkor fizetned kell magad után Egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Azt azonban tudnod kell, hogy biztosítási jogviszonyod megszűnését követően, amennyiben min.45 napig biztosítva voltál, további 45 napig passzív jogon jogosult vagy egészségügyi szolgáltatást igénybe venni.

Ha továbbra is szeretnél részesülni egészségügyi ellátásban, akkor a következő teendőd van:

  1. a járulékfizetés megszűnését követő 15 napon belül az illetékes NAV-nál a 14T1011-es nyomtatvány kitöltésével jelezned kell, hogy magad után fizeted az eü-i szolgáltatási járulékot. Mit vigyél még magaddal:

  2. kitöltött 14T1011-es nyomtatvány (letölthető innen)

  3. személyazonosításra alkalmas igazolvány, [személyazonosító igazolvány (ideértve az ideiglenes személyi igazolványt is), érvényes útlevél, kártyaformátumú vezetői engedély],

  4. lakcímkártya,

  5. adóigazolvány,

  6. TAJ kártya,

  7. meghatalmazás, amennyiben nem az igénylő jár el az ügyben.

  8. Ha megtörtént a bejelentés, akkor 2014.01.01-től naponta 227 Ft-ot kell fizetned magad után. Ezt egy összegben is átutalhatod havonta, legkésőbb tárgyhót követő hónap 12-ig. ( vagyis pl.: a 2014. október havit/6.810,-HUF/ legkésőbb 2014.11.12-ig kell átutalnod.)

Ezen összeg befizetésével csupán az orvosi ellátásokra leszel jogosult. Ez nem számít bele egy esetleges táppénz alapba, TGYÁS, vagy GYED-be!!

Ajánlott bejegyzés
Legutóbbi írások
Keresés kategóriákban
Kövess minket
  • YouTube munkavállaló vagyok
  • Pinterest munkavállaló vagyok
  • Instagram munkavállaló vagyok
  • Facebook munkavállaló vagyok
  • Google+ munkavállaló vagyok
bottom of page