top of page

Adóbevallási tervezet 2016.adóév


SZJA bevallás tervezet

Sokan fordultatok hozzám az elmúlt napokban, hogy kaptatok levelet a NAV-tól, mely szerint ők megcsinálták a bevallásotokat 2016-os évre vonatkozóan. SZUPER :) De ha alaposan megnézed a levelet, akkor láthatod, hogy A NAV fejléces papír alcíme: Adóbevallási tervezet 2016. adóév.

Mit is jelent ez?

Keresd elő a 2016-os adóévre vonatkozó összes igazolásodat, amiket a kifizetőktől, munkahelyektől kaptál még 2017.januárban. ( A kapott dokumentumok tetején a 16M30-as jelzést keresd.)

Eze(ke)n az adatlapo(ko)n szereplő összegeket vesd össze a NAV-tól kapott tervezet számaival.

Ha megtörtént az egyeztetés,

Egyeznek a számok...

Ha egyeznek a számok, s nem keletkezett befizetendő, vagy visszaigényelhető adód, akkor semmi dolgod nincs. Maximum az adód 1%-ról rendelkező nyilatkozatodat kell eljuttatnod a NAV részére 2017.május 22-ig. Ha rendelkezel ügyfélkapuval, az adód 1%-ról ott is rendelkezhetsz. Bár a NAV nem teszi kötelezővé, hogy elfogadd az általa küldött tervezetet én mégis javaslom, hogy tedd meg. Mert így biztosan átnézed. ;) Itt találsz egy kis videót arról, hogy hogyan is kell elfogadnod ügyfélkapun keresztül:

Ha egyeznek a számok, s befizetendő adód keletkezik, akkor ezt a befizetendő összeget utald át a NAV részére 2017.május 22-ig.

Megnevezés: NAV Személyi jövedelemadó magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számla

Költségvetési számla száma: 10032000-06056353

​Közlemény​: az adóazonosító jeled, neved, 2016.SZJA

Ez esetben se feledkezz meg az adód 1%-a feletti rendelkezésről!

Ha egyeznek a számok, s visszaigényelhető adód keletkezett, akkor én azt javaslom, hogy készítsd el a 16SZJA bevallásodat, ahol feltünteted a bankszámlaszámodat, ahova a kiutalást kéred. Természetesen megvárhatod, hogy automatikusan elfogadottá váljon a NAV által készített tervezet május 22-én, s utána kérheted az adófolyószámládon keletkező túlfizetés kiutalását... De azt gondolom egyszerűbb a 16SZJA nyomtatványon keresztül megigényelni, s talán így hamarabb jutsz a pénzedhez is. ;)

Ha nem egyeznek a számok...

Ha nem egyeznek a számok, akkor mindenképpen el kell készítened a 16SZJA bevallást, amit papír alapon, vagy, ha rendelkezel ügyfélkapuval, akkor elektronikus úton kell eljuttatnod a NAV részére 2017.05.22-ig.

Ha papír alapon küldöd be az elkészített SZJA bevallásodat, akkor mindenképp figyelj rá, hogy ÍRD ALÁ mielőtt beteszed a borítékba!!

Ha elmulasztod a 2017.05.22-i határidőt a bevallásod leadására, s kiderül, hogy a NAV által készített tervezet hibás ( volt pár ilyen esetem...), akkor ezt követően 2017.05.23-tól már csak önellenőrzéssel lesz javítható a 2016-os adóévre vonatkozó bevallásod.

Ha kérdésed van bármely, a munkaviszonyodat érintő témában, keress bátran a facebookon, nézd meg a youtube csatornámat. S oszd meg ezt a cikket ismerőseiddel, hogy LEGYEN MINDEN MUNKAVÁLLALÓ TÁJÉKOZOTTABB!!

Ajánlott bejegyzés
Legutóbbi írások
Keresés kategóriákban
Kövess minket
  • YouTube munkavállaló vagyok
  • Pinterest munkavállaló vagyok
  • Instagram munkavállaló vagyok
  • Facebook munkavállaló vagyok
  • Google+ munkavállaló vagyok
bottom of page