top of page

Segítség!! LETILTÁS van a fizumból! - Minden, amit tudnod kell


​1./Letiltás kézhez vétele

A letiltásra vonatkozó végzés a munkáltatóhoz érkezik. Munkáltatónak a hozzá beérkező letiltásról, mielőtt érvényesítené azt, tájékoztatnia kell de minimum illik az érintett dolgozót. Ez azért nagyon fontos, mert így a Munkavállaló időben értesül arról, hogy mi készül ellene. Előfordulhat ugyanis, hogy a végzés már nem aktuális vagy sosem volt jogos. Ekkor a munkavállaló még intézkedni tud a levonást megelőzve (a végrehajtás szüneteltetését vagy törlését kérve). Mindenkinek könnyebb, ha így marad a pénzénél, mintha a letiltás és kiutalást követően kell azt majd visszakönyörögnie...

2./ Ha már megtörténik a letiltás…miből mennyit?

Munkabérből Egy letiltás esetén, legfeljebb a nettó bér 33%-ig lehet terhelni. Bizonyos esetekben akár 50%-ig is levonható a nettó munkabérből: pl.: - egyidejűleg több letiltás érvényesítése esetén; - munkáltatói munkabér követelés; - jogtalanul felvett munkabér és társadalombiztosítási ellátás; valamint a tartásdíj. E tekintetben szokásos munkabér mellett ide sorolandók azok a munkából eredő díjazások, juttatások, amelyet valaki rendszeresen, időszakonként kap (jutalék, jutalom, túlóra, szabadságmegváltás...stb.). Pl.: szokásos havi nettó béred: 100.000,- Ft. Érkezik rá egy 33%-os letiltás, így hó végén a szokásos 100.000 Ft helyett most csak 67.000,- Ft-ot viszel haza. Ha adott hónapban részesülsz nettó 50.000,- Ft jutalomban is, akkor a 150.000,- Ft ( 100.000,- Ft alap fizu + 50.000,- Ft jutalom) nettó helyett 100.500 Ft nettót vihetsz haza.

Egészségbiztosítási ellátásból

Egészségbiztoítási ellátás például a táppénz, baleseti járadék, gyermekgondozási díj, terhességi segélyek. Letiltás, levonás törénhet ez esetben is, DE! hitelkövetelést NEM lehet levonni, illetve a levonás ezekben az esetekben csak 33 %-ig terjedhet.

Gyermekekkel kapcsolatos juttatásokból Mint például a családi pótlék, maximum 33 %-ot lehet levonni, de csak a jogalap nélkül felvett támogatás fejében.

Nyugdíjból

Ugyanúgy viselkedik, mint a fent említett munkabér. Egy letiltás esetén 33%, több esetén 50%-ig letiltható. Nyugdíjnak tekintendő az öregségi nyugdíjon kívül a korhatár előtti ellátások, a szolgálati járandóságok és életjáradékok.

Mentesek a letiltás alól - az anyasági támogatás, - átmeneti segély, - rokkantsági járadék, - ösztöndíj, - tartásdíj és a - cafeteria juttatás.

Tipp: Ugye minden fillér számít?! Fontos, hogy a letiltások a nettó béredet terhelik. Vagyis, ha évközben jogosult vagy a személyi jövedelemadóból bármilyen kedvezményre ( pl.: gyermekek után a családi kedvezményre), akkor letiltás esetén NE vedd igénybe év közben ezt a kedvezményt!! Nem fog elveszni a kedvezményed, azt év végén még az adóbevallásoddal érvényesítheted. Így egy összegben, a következő évben fogod megkapni az adókedvezmények összegét, s azt már nem fogja terhelni a letiltás!

Legyen minden munkavállaló tájékozottabb!

Ha szerinted is hasznos volt a cikk. kérlek oszd meg ismerőseiddel!

Ajánlott bejegyzés
Legutóbbi írások
Keresés kategóriákban
Kövess minket
  • YouTube munkavállaló vagyok
  • Pinterest munkavállaló vagyok
  • Instagram munkavállaló vagyok
  • Facebook munkavállaló vagyok
  • Google+ munkavállaló vagyok
bottom of page