„Tuti” tippek önéletrajzíráshoz

Az interneten már rengeteg letölthető sablon, minta van a „tuti” önéletrajzra. Most egy picit más szemszögből próbálom megközelíteni a dolgot, s a mai divatos szóval élve egy kis coaching-ot is vinni a témába…

A „tuti önéletrajz” ott kezdődik, hogy ismered, s főképp elismered magad, a képességeidet. A végzettség egy dolog, s megint más, hogy a munkád során milyen képességeidet tudod alkalmazni, a cég javára fordítani. Ezért tehát fontos, hogy az önéletrajzod tartalmazza az erősségeidet (pl.: szeretsz beszélni, jó vagy benne: jó kommunikációs képesség; szereted ha rend van körülötted: magas fokú rendszerező képesség, stb.). Ez szerepelhet akár az önéletrajzod elején felsorolásként képességek, kompetenciák címszó alatt.

Majd jöhetnek a szakmai tapasztalatok. Itt fontos kihangsúlyoznod a betöltött pozíció megnevezése mellett, hogy pontosan mik voltak a feladataid. (ez azért nagyon fontos, mert pozíciónként változhatnak a munkakörök. Mondok egy példát:

pozíció: könyvelő

-kis cégnél: ebben a munkakörben Te csináltál mindent (bérszámfejtés, munkaügyi adminisztráció, kimenő, bejövő számlák kezelése, bank könyvelése, az összes céggel kapcsolatos adminisztráció, bevallás elkészítése)

-multinál/nagy cégnél: lehet, hogy csak a bejövő számlák iktatása, kontírozása volt a feladatod, vagy Te állítottad ki a kimenő számlákat.

Amit mindig tarts szem előtt mikor az önéletrajzodat írod, hogy

  • könnyen áttekinthető legyen,

  • derüljön ki belőle, hogy az adott pozícióra Te vagy a legjobb jelölt (ezért minden egyes álláshirdetésre beadott önéletrajzodat szabd át, s azokat az erősségeidet emeld ki benne, amik a meghirdetett állás szempontjából relevánsak),

  • kívül álló szemével nézd végig, hogy ha Te meglátnád ezt az önéletrajzot, kiderülne e belőle, mihez ért a jelölt,