top of page

„Tuti” tippek önéletrajzíráshoz

Az interneten már rengeteg letölthető sablon, minta van a „tuti” önéletrajzra. Most egy picit más szemszögből próbálom megközelíteni a dolgot, s a mai divatos szóval élve egy kis coaching-ot is vinni a témába…

A „tuti önéletrajz” ott kezdődik, hogy ismered, s főképp elismered magad, a képességeidet. A végzettség egy dolog, s megint más, hogy a munkád során milyen képességeidet tudod alkalmazni, a cég javára fordítani. Ezért tehát fontos, hogy az önéletrajzod tartalmazza az erősségeidet (pl.: szeretsz beszélni, jó vagy benne: jó kommunikációs képesség; szereted ha rend van körülötted: magas fokú rendszerező képesség, stb.). Ez szerepelhet akár az önéletrajzod elején felsorolásként képességek, kompetenciák címszó alatt.

Majd jöhetnek a szakmai tapasztalatok. Itt fontos kihangsúlyoznod a betöltött pozíció megnevezése mellett, hogy pontosan mik voltak a feladataid. (ez azért nagyon fontos, mert pozíciónként változhatnak a munkakörök. Mondok egy példát:

pozíció: könyvelő

-kis cégnél: ebben a munkakörben Te csináltál mindent (bérszámfejtés, munkaügyi adminisztráció, kimenő, bejövő számlák kezelése, bank könyvelése, az összes céggel kapcsolatos adminisztráció, bevallás elkészítése)

-multinál/nagy cégnél: lehet, hogy csak a bejövő számlák iktatása, kontírozása volt a feladatod, vagy Te állítottad ki a kimenő számlákat.

Amit mindig tarts szem előtt mikor az önéletrajzodat írod, hogy

 • könnyen áttekinthető legyen,

 • derüljön ki belőle, hogy az adott pozícióra Te vagy a legjobb jelölt (ezért minden egyes álláshirdetésre beadott önéletrajzodat szabd át, s azokat az erősségeidet emeld ki benne, amik a meghirdetett állás szempontjából relevánsak),

 • kívül álló szemével nézd végig, hogy ha Te meglátnád ezt az önéletrajzot, kiderülne e belőle, mihez ért a jelölt,

Fénykép:

 • Magyarországon bevett szokás, hogy általában fényképes önéletrajzot várnak, kérnek (ha nincs rajta, nagy esélyünk van rá, hogy meg sem nézik a jelentkezésünket). Ez azonban máris remek alkalom a szelektálásra, ugyanis egy fénykép sok mindent elárul… nem kell profi fotóssal készíttetett képet feltenni, de ha komolyabb állásra jelentkezünk, s nem a strandra büfésnek, akkor ne csini fürdőruhás képek tegyünk a cv-nkre. Elegendő egy igazolványkép méretű, igazolványkép jellegű fotó. (vagyis nem előnyös egészalakos, pláne nem bulizós képet csatolni)

 • a fényképet mindig szerkeszd bele a word dokumentumba, s ne külön csatolmányként küldd.

Jó, ha feltünteted:

 • ha a munkáltató bármilyen adókedvezményre jogosult utánad. Ezzel akár komoly előnyökkel indulhatsz a többi pályázóhoz képest.

Amit soha ne tüntess fel:

 • pontos lakcímedet ( sok álláshirdetés, csak átverés – erről bővebben következő cikkemben olvashatsz majd- s valójában az adataidat direktmarketing célokra akarják felhasználni), vagyis, ha Neked nem fontos, hogy a saját városodban kapjál munkát, akkor nem is kell a címedet feltüntetni, ha fontos, akkor elegendő egy irányítószám, város.

 • TAJ, Adóazonosító jel: ha olyan állásra jelentkezel (pl.: a közszférába, ahol egy adatlapot kell kitölteni a jelentkezéshez) természetesen írd be ezeket az adataidat, ha kéri a nyomtatvány. DE! a normál önéletrajzod Ne tartalmazza ezeket az adataidat. Bőven elegendő, ha a felvételi eljárás végén, amikor elnyered az állást, átadod ezeket az információkat.

Amit nem javaslok feltüntetni:

 • hobbyk: ez is elegendő, ha esetleg az interjú során szóba kerül, de ne gyártsunk fölösleges előítéletre okot adható indokot.

Ha szeretnéd, hogy átnézzem az önéletrajzodat, s esetleg egy próbainterjún is részt vennél nálam, jelentkezz be itt!

Edited Image 2014-1-3-20:21:21

.

Ajánlott bejegyzés
Legutóbbi írások
Keresés kategóriákban
Kövess minket
 • YouTube munkavállaló vagyok
 • Pinterest munkavállaló vagyok
 • Instagram munkavállaló vagyok
 • Facebook munkavállaló vagyok
 • Google+ munkavállaló vagyok
bottom of page