top of page

növekszik a házasodási kedv...?

Úgy látszik az adótörvények értelmében egyre inkább az a törekvés látszik kibontakozni a törvényhozók részéről, hogy növekedjen a házasodási kedv. Ugyanis, ha élettársi kapcsolatban több gyermeket nevelünk családunkban, ahol mindketten hoztuk a saját gyermekünket/gyermekeinket, kevesebb családi pótlékra, s ezzel együtt kevesebb családi adókedvezményre leszünk jogosultak, mintha ugyanezen gyermekeket házastársként nevelnénk.

Természetesen a házasság kötés, csak egy papír, de ez esetben több pénz maradhat a családok zsebében, ha aláírják ezt a papírt...

A dolog eddigi állása szerint 2015-ben sem akar változtatni a törvényhozás ezen az álláspontján. Számszerüsítve ez azt jelenti, ha apa hoz 1 gyereket az élettársi kapcsolatba, s anya kettő gyereket, akkor elvileg ők 3 gyermeket nevelnek a háztartásban. Mivel azonban nincsenek összeházasodva, családi pótlék, családi adókedvezmény tekintetében mindkettőjüknél csak a gyermekenként járó 62.500 Ft-os családi adókedvezmény vehető figyelembe. Ezzel szemben a 3 gyermek esetén járó családi adókedvezmény mértéke eltartottanként 206.250 Ft.

A jövő évi adóváltozások értelmében a törvényjavaslat alapján úgy néz ki, hogy már a 2 gyermekesek is magasabb családi adókedvezményt érvényesíthetnek.

Ajánlott bejegyzés
Legutóbbi írások
Keresés kategóriákban
Kövess minket
  • YouTube munkavállaló vagyok
  • Pinterest munkavállaló vagyok
  • Instagram munkavállaló vagyok
  • Facebook munkavállaló vagyok
  • Google+ munkavállaló vagyok
bottom of page