top of page

külföldi munkavállalás

Körülbelül másfél hete egykori gimnáziumom egyik osztályának tartottam előadást saját tapasztalataimról külföldi munkavállalás, önkénteskedés külföldön témakörben.A mai bejegyzésemben erről szeretnék Nektek némi ízelítőt adni.

Közel egy évet töltöttem külföldön, melyből fél évig Skóciában, fél évig Dániában éltem.

Skóciai tartózkodásom alatt albérletben laktam, s megpróbáltam elhelyezkedni. Gyorsan rá kellett jönnöm, hogy az, hogy Magyarországon egy amerikai multinál vezető beosztásban voltam, nem érdekelt ott kint senkit, s "csak" egy bevándorló voltam. Kaptam alkalmi munkákat, de...Éppen ezért egy pár haasznos tanácsot összegyűjtök ide, hogy mire érdemes figyelni, ha külföldre mennél szerencsét próbálni. Jó ha a külföldre készülő tudja, hogy sajnos ott sincs kolbászból a kerítés.... de tapasztalat szerzés céljából mindenképpen ajánlom kipróbálni mindenkinek.

Kimenetel előtt, amiket érdemes átgondolni, körbejárni:

- ha szervezeten keresztül mész ki, semmi képp ne fizess nekik semmit. Aki pénzt kér a közvetítésért, az már gyanús, mert az állásközvetítők a megbízótól, vagyis a munkáltatótól kapnak jutalékot.

- ha magánúton mész ki, jó, ha tutod, hogy albérletet csak úgy tudsz kivenni, ha van referenciád (emiatt érdemes lehet az első időszakban ismerősnél meghúznod magad),

- ha nem beszéled a nyelvet, nem igazán tudsz munkát találni. Ha viszont igen, akkor is jó, ha rendelkezel tartalék pénzzel, hogy amíg sikerül munkát kapnod, addig se halj éhen,

- ha itthon minimálbérért dolgozol, s hajlandó vagy kint bármilyen munkát (takarítás, mosogatás, stb.) elvállalni, akkor ott meg tudsz belőle élni, de túl sok pénzt félre tenni, megtakarítani, ha normál munkaidőben dolgozol, nem nagyon tudsz.

És akkor most jöjjön egy másik aspektus, amikor szállásra, kajára nem kell költened, de nem is kapsz fizetést a munkádért:

Dániában önkéntesként dolgoztam, ami azt jelentette, hogy a munkánkért a szálláson, teljes ellátáson kívül nem kaptunk pénzt. Ezt a munkát interneten keresztül találtam, s nagyon jó megoldásnak tartom akár nyelvtanulás céljából is. Bár fizetést nem kapsz, de ha az ellátásodra nem kell költened, akkor igazából máris jól jársz. :) A drága nyelviskolákhoz, tanfolyamokhoz képest mindenképp, s jó érzés az is, hogy közben segítesz másokon. Ide is szükséges némi nyelvtudás, mert a telefonos interjú angolul zajlott. Azonban remek lehetőség fiataloknak, idősebbeknek egyaránt, hogy kipróbálják magukat, mire képesek, rengeteg projectet ki lehet találni, kidolgozni, s kivitelezni.

Ha önkénteskedni szeretnél külföldön, akkor is van pár jó tanácsom:

- alaposan tájékozódj a szervezetről,

- sok esetben Neked kell befizetned egy bizonyos összeget, hogy ott ingyen dolgozhass,

- tudd meg előre pontosan, hogy mi lesz a feladatod, mert lehet, hogy például Te a delfineken akarsz segíteni, de egész nap az utcán állva kell pénzt gyűjtened az emberektől a projectre, s Te a delfinek közelében sem leszel.

Ha érdekel bővebben bármelyik téma, keress meg bátran elérhetőségeim bármelyikén. :)

Ajánlott bejegyzés
Legutóbbi írások
Keresés kategóriákban
Kövess minket
  • YouTube munkavállaló vagyok
  • Pinterest munkavállaló vagyok
  • Instagram munkavállaló vagyok
  • Facebook munkavállaló vagyok
  • Google+ munkavállaló vagyok
bottom of page