top of page

Gyermekvállalás-határozott idejű munkaviszony esetén

Bár alapvetően nem csak a kismamákkal foglalkozom, mégis sok kérdés inkább tőlük érkezik. Ennek apropóján született meg a mai blogbejegyzésem is.

Sokan kérdezitek, hogy mi a helyzet abban az esetben, ha határozott idejű munkaviszonyban álltok, s gyermeket szeretnétek. Mikor, milyen ellátásra lesztek jogosultak.

Nos, alap esetben, ha a gyermeketek a határozott idejű munkaszerződés tartama alatt születik, (s a szülést megelőző 2 évben rendelkeztek 365 nap biztosítási jogviszonnyal), jogosultak vagytok TGYÁS, GYED, GYES ellátásokra.

Ha az ellátások időtartama alatt jár le a határozott idő, akkor az ellátásokat passzív jogon továbbfolyósítják Nektek.

Ha a gyermek a határozott idejű munkaviszony lejártát követően, de az utolsó napot követő 42 napon belül megszületik, TGYÁS-ra akkor is jogosultak vagytok. Természetesen ez esetben is teljesülnie kell a megelőző 2 évben szerzett 365 nap biztosítási jogviszonynak.

Ha azonban megszűnt a határozott idejű munkaviszony, s kicsúszunk a 42 napból is, hiába van meg a szülést megelőző 2 évben a 365 nap biztosítási jogviszony, mivel a szülés napján nem vagyunk biztosítottak, így csak a GYES-re leszünk jogosultak.

Ajánlott bejegyzés
Legutóbbi írások
Keresés kategóriákban
Kövess minket
  • YouTube munkavállaló vagyok
  • Pinterest munkavállaló vagyok
  • Instagram munkavállaló vagyok
  • Facebook munkavállaló vagyok
  • Google+ munkavállaló vagyok
bottom of page